Η αμυγδαλιά παράγει γλυκούς και πικρούς καρπούς. Ποικιλία με γλυκούς καρπούς: τα φρέσκα φύλλα της αμυγδαλιάς κοπανισμένα καταπραύνουν τους πόνους των ελκών, των μωλώπων, των εγκαυμάτων και πόνων του κεφαλιού. Ο δεύτερος φλοιός της γλυκιάς αμυγδαλιάς είναι αντιπυρετικός, διουρητικός και ανθελμινικός. Το αφέψημα των φύλλων ή του φλοιού είναι καθαρτικό. Τα φύλλα της είναι αντιβηχικά ενώ μπορεί να εξαφανίσει τις κοκκινίλες. Τα αμύγδαλα είναι κατά της ναυτίας. Πικρά αμύγδαλα: το λάδι των πικρών αμυγδάλων είναι ισχυρό δηλητήριο. Τα πικρά αμύγδαλα έχουν αντισπασμωδικές ιδιότητες. Το γαλάκτωμα των πικρών αμυγδάλων είναι ευεργετικό στις παθήσεις του αναπνευστικού συστήματος και στην οδυνηρή δυσμηνόρροια.