Το βιβλίο ενός Ηπειρώτη
Σύντομη περιγραφή

Κυκλοφόρησε μια πολύ ενδιαφέρουσα, ανέκδοτη δουλειά για τον παραδοσιακό Ηπειρώτικο γάμο, που συνοδεύεται από ένα cd με 30 τραγούδια, απ’ τις διάφορες φάσεις του γάμου.
Την ευθύνη της παραγωγής του cd είχε ο συγγραφέας του βιβλίου κ. Θεόδ. Δεύτος, ενώ την ενορχήστρωση και την εκτέλεση των τραγουδιών έκανε ο κορυφαίος κλαρινίστας της Ηπείρου κ. Πέτρος Λούκας – Χαλκιάς και η ορχήστρα του.
Στην αφήγηση είναι ο ηθοποιός Κων/νος Θεμελής.
Στο cd τραγουδούν, ο Αντ. Κυρίτσης, η Ανθ. Νούση και Ασπ. Δεύτου.
Η ιδιαιτερότητα αυτού του βιβλίου είναι, ότι ενώ τα βιβλία, που έχουν γραφεί για τον παραδοσιακό Ηπειρώτικο γάμο έως τώρα, αναφέρονταν στα έθιμα και τα τραγούδια του γάμου σε μία συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή της Ηπείρου (π.χ. Πωγωνήσιος γάμος, Τσάμικος γάμος), ο συγγραφέας του παρόντος βιβλίου τόλμησε και νομίζω πέτυχε, μετά από μακρά έρευνα, ν’ αναδείξει τις διαφορές του γάμου (στα τραγούδια και τα έθιμα) στις διάφορες περιοχές της Ηπείρου. Πρόκειται για μια εξαιρετική εργασία.
Σημεία πώλησης
Ιωάννινα Βιβλιοπωλεία: Δωδώνη, Κωνής, Χαρτέξ 28ης Οκτ. 8
Αθήνα Βιβλιοπωλεία: Εκδ. Δωδώνη, Ανδρ. Μεταξά 28 – Εξάρχεια, Ελευθερουδάκη, Εστία, Σιδέρη και στο MUSIC CORNER: Παν/μίου & Εμ. Μπενάκη.
Θεσσαλονίκη Βιβλιοπωλεία: (Αριστοτέλειο, Ερμού 61), Ιανώ, Μπαρμπουνάκη
Ηγουμενίτσα Βιβλιοπωλεία: Κυριαζής Κων/νος- Κύπρου 8 & Μητσέλου.

Βιογραφικό συγγραφέα

Ο Θεόδωρος Δεύτος γεννήθηκε το 1957 στο Μαυρόπουλο Πωγωνίου Ιωαννίνων. Έζησε στα χωριά της Επαρχίας Πωγωνίου τα δέκα πρώτα χρόνια της ζωής του και μπολιάστηκε με τα ήθη, τα έθιμα και τις όμορφες παραδόσεις του τόπου.
Σπούδασε Μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Από το 1980 ξεκίνησε να εργάζεται ως φροντιστής. Το 1984 παντρεύτηκε την καθηγήτρια αγγλικών Ανδρούλλα Μιχαήλ από την Κύπρο κι απ’ αυτό το γάμο έχει αποκτήσει δύο κόρες, τη Μαρία – Λουίζα και την Ασπασία.
Το 1986 διορίστηκε στη δημόσια εκπαίδευση και εδώ και μια δεκαετία υπηρετεί σε γυμνάσιο του Δήμου Ιλίου. Από τον Ιούνιο του 2002 έχει εκλεγεί πρόεδρος στην Ένωση Ηπειρωτών Ιλίου.
Ο Ηπειρώτικος Γάμος αποτελεί το πρώτο του βήμα στη λαογραφία. Είναι μια εργασία που προσπαθεί να καταγράψει τις διάφορες παραλλαγές που υπάρχουν στις φάσεις του γάμου από περιοχή σε περιοχή της Ηπείρου.

Ο γάμος στην  Ήπειρο (πηγή: Ελευθεροτυπία 12/10/2004)

Από τις σημαντικότερες διαβατήριες τελετουργίες στην ζωή του ανθρώπου, με πολυποίκιλες προεκτάσεις σε πολλαπλά επίπεδα, ο – έντονα αμφισβητούμενος στις μέρες μας – θεσμός του γάμου. Ο Θεόδωρος Δεύτος, πρόεδρος της Ένωσης Ηπειρωτών Ιλίου, στο λαογραφικό πόνημά του «Ο Ηπειρωτικός Γάμος» επιχειρεί να καταγράψει τις σημαντικές φάσεις που οδηγούσαν στην ένωση του ζευγαριού από τη στιγμή που αποφασιζόταν ο γάμος στην παραδοσιακή κοινωνία της Ηπείρου ωσότου ολοκληρωθεί η γαμήλια τελετή. Με «οδηγούς – πρωταγωνιστές» τα ηπειρώτικα τραγούδια, που ως επί το πλείστον ακούγονται μέχρι σήμερα στην περιοχή, όχι μόνο σε γάμους αλλά και σε κάθε εορταστική εκδήλωση.

 Το βιβλίο, που έχει εκδοθεί από την Ηπειρωτική Εταιρεία και τον Οίκο Λιβάνη, με την χορηγία της Βουλής των Ελλήνων, μολονότι δεν είναι το μοναδικό για τον ηπειρωτικό γάμο (λογοτέχνες και λαογράφοι καθώς και καταξιωμένοι μουσικοί έχουν ασχοληθεί με το κρίσιμο θέμα), στις 172 επιμελημένες, μετά χαρακτηριστικών φωτογραφιών, σελίδες του, δίνει σαφή εικόνα για το τυπικό του παραδοσιακού γάμου σε διαφορετικές περιοχές της Ηπείρου. Επίσης το cd που το συνοδεύει δίνει το έναυσμα και στους αμύητους ν’απολαύσουν τα γαμήλια τραγούδια με το κλαρίνο του Πετρολούκα Χαλκιά, τις φωνές των Αντώνη Κυρίτση, Ανθούλας Νούση, Ασπασίας Δεύτου και αφηγητή τον ηθοποιό-σκηνοθέτη Κωνσταντίνο Θεμελή.