ΜΠΑΚΛΑΒΑΣ ΓΙΑΝΝΙΩΤΙΚΟΣ (ΙΩΑΝΝΙΝΑ)

ΧΡΟΝΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ: 30',  ΨΗΣΙΜΟ: 40'
ΥΛΙΚΑ-ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ ΥΛΙΚΩΝ:
- 9 φύλλα μπακλαβά
- 300 γρ. αμύγδαλα ή καρύδια (ψίχα)
- 6 αυγά
- 180 γρ. ζάχαρη
- 3 κουταλιές της σούπας παξιμάδι
- 3 κουταλιές της σούπας γεμάτες βούτυρο γάλακτος
Για το σιρόπι: 600 γρ. ζάχαρη, 500 γρ. νερό, λίγος χυμός λεμονιού

ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ:
Κοπανίζουμε στο γουδί τα αμύγδαλα ή τα καρύδια και το παξιμάδι. Χτυπάμε σε λεκάνη τους κρόκους με τα 180 γρ. ζάχαρη, ώσπου να λιώσει η ζάχαρη και προσθέτουμε λίγη-λίγη την αμυγδαλόψιχα, το παξιμάδι και τελευταία τ' ασπράδια χτυπημένα μαρέγκα. Αφού τα χτυπήσουμε όλα μαζί καλά, προσθέτουμε 1 κουταλιά βούτυρο και τα δουλεύουμε λίγο ακόμα.
Απλώνουμε σε τραπέζι 3 φύλλα, που τα βουτυρώνουμε ένα-ένα. Χωρίζουμε τη γέμιση στα τρία, παίρνουμε το ένα μέρος και το απλώνουμε κατά μήκος στα τρία βουτυρωμένα φύλλα. Γυρίζουμε λίγο τις άκρες από τα φύλλα για να μη φύγει η γέμιση και κάνουμε ένα ρολό, όχι πολύ σφιχτό (πρέπει να είναι απαλό, γιατί φουσκώνει).
Κάνουμε έτσι τρία ρολό συνολικά, τα τοποθετούμε σε βουτυρωμένη λαμαρίνα, ρίχνουμε λίγο βούτυρο από πάνω και τα ψήνουμε στο φούρνο. Αφήνουμε να κρυώσει το γλυκό καλά και το κόβουμε κομμάτια.
Με τα 600 γρ. ζάχαρη και τα 500 γρ. νερό, βράζουμε πέντε λεπτά το σιρόπι, προσθέτουμε στο τέλος λίγο λεμόνι και σιροπιάζουμε το μπακλαβά.

©2005 Epirus Connection