ΚΑΤΑΙΦΙ ΓΙΑΝΝΙΩΤΙΚΟ (ΙΩΑΝΝΙΝΑ)

ΧΡΟΝΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ: 30',  ΨΗΣΙΜΟ: 40'
ΥΛΙΚΑ-ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ ΥΛΙΚΩΝ:
- 1.200 γρ. φύλλο κανταΐφι
- 600 γρ. καρύδια
- 350 γρ. βούτυρο γάλακτος
- 1 κουταλάκι κανέλα
- 1 πιατάκι του γλυκού ζάχαρη
- 10 κουταλιές παξιμάδι τριμμένο
Για το σιρόπι:
- 1 1/2 κιλό ζάχαρη
- 4 φλιτζάνια νερό
- 1 κουταλάκι χυμός λεμονιού και λίγη φλούδα

ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ:
Κοπανίζουμε τα καρύδια, τα βάζουμε σε λεκανίτσα και τα ανακατεύουμε με τη ζάχαρη, την κανέλα και το παξιμάδι.

Ανοίγουμε το κανταΐφι με τα δάχτυλά μας (για να ξεκολλήσει) και πάνω σε τραπέζι ή σε μάρμαρο το χωρίζουμε σε 30-35 κομμάτια.

Βάζουμε στην άκρη του κάθε κομματιού μια κουταλιά γέμιση. Κλείνουμε τις άκρες και τις διπλώνουμε καλά για να μη βγει η γέμιση.

Τα βάζουμε σε βουτυρωμένο ταψί, το ένα δίπλα στο άλλο. Λιώνουμε το βούτυρο και ρίχνουμε από μια κουταλιά σε κάθε κομμάτι. Αν περισσέψει, το ρίχνουμε σ' όλα τα κομμάτια.

Το ψήνουμε σε μέτριο φούρνο 40 λεπτά περίπου.

Ετοιμάζουμε το σιρόπι: βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη και τη φλούδα του λεμονιού, για 10 λεπτά περίπου, να δέσει λιγάκι. Δεν πρέπει να 'ναι πολύ αραιό. Προς το τέλος ρίχνουμε και το χυμό λεμονιού.

Βγάζουμε το κανταΐφι από το φούρνο και το περιχύνουμε με το σιρόπι, όπως είναι ζεστό. Το σκεπάζουμε και το αφήνουμε να κρυώσει. Έπειτα το σερβίρουμε.

©2005 Epirus Connection