ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ (ΙΩΑΝΝΙΝΑ)

ΥΛΙΚΑ-ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ ΥΛΙΚΩΝ:
-2 κούπες λάδι
-μια κούπα ζάχαρη
-1/2 κούπα κονιάκ
-1/2 κούπα χυμό πορτοκαλιού
-ξύσμα πορτοκαλιού
-2 κουταλάκια κανέλα
-3 κουταλάκια σόδα (1 κουταλάκι σόδα και 2 κουταλάκια μπέικιν-πάουντερ)
-7 1/2 κούπες αλεύρι (1 κιλό περίπου)
Σιρόπι:
-1 1/2 φλιτζάνι μέλι
-1 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
-1 1/2 φλιτζάνι νερό
-λίγο νερό λεμονιού

ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ:
Δουλεύουμε το λάδι, το κονιάκ και τη ζάχαρη. Προσθέτουμε τη σόδα που την έχουμε διαλύσει στο χυμό πορτοκαλιού, το ξύσμα, την κανέλα, το αλεύρι σιγά και τα ανακατεύουμε πολύ καλά. Τα πλάθουμε και τα ψήνουμε σε μέτριο φούρνο επί 30 λεπτά περίπου. Αφού κρυώσουν τα μελώνουμε. (Τα περιλούουμε με το καυτό σιρόπι που έχουμε βράσει για 5 περίπου λεπτά).

Τα αφήνουμε από ταψί μέχρι να απορροφήσουν όλο το σιρόπι και τα πασπαλίζουμε με κοπανισμένο καρύδι και κανέλα.

Τα μελομακάρονα μπορούν να γίνουν και γεμιστά, δηλαδή, όταν τα πλάθουμε, μπορούμε να βάλουμε 1 κουταλάκι γέμιση από καρύδι και κανέλα, να τα κλείσουμε και να τα ψήσουμε.

©2005 Epirus Connection