ΚΡΕΑΤΟΠΙΤΑ (Μ.ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ)

ΥΛΙΚΑ-ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ ΥΛΙΚΩΝ:
- 2 κιλά κρέας πρόβειο
- 5-6 κρεμμυδάκια χοντροκομμένα
- 3-4 αυγά
- λίγο κόκκινο πιπέρι
- λίγο αλάτι
- φύλλο χωριάτικο(αλεύρι, αλάτι, νερό χλιαρό, λίγο λάδι)

ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ:
Καθαρίζουμε, χοντροκόβουμε τα κρεμμύδια και τα πλένουμε σε τρυπητό. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε να κάψει λίγο λάδι, ρίχνουμε το κομμένο κρεμμύδι και το πρόβειο κρέας και τα τσιγαρίζουμε. Μόλις τσιγαριστεί το κρέας, ρίχνουμε κόκκινο πιπέρι, αλάτι και νερό και το βράζουμε καλά. Εν τω μεταξύ ετοιμάζουμε 15-20 φύλλα.
Ανοίγουμε ένα φύλλο και το βάζουμε σε ένα σινί (στρογγυλό και άβαθο ταψί από σφυρηλατημένο μέταλλο) και το ψήνουμε στη γάστρα. Αυτή η διαδικασία γίνεται και για τα υπόλοιπα φύλλα, εκτός από 2-3 φύλλα, τα οποία δεν ψήνουμε.

Σε ένα ταψί βάζουμε λίγο λάδι και στρώνουμε τα άψητα φύλλα. Τα υπόλοιπα φύλλα τα τρίβουμε σε μικρά κομμάτια και τα ρίχνουμε από πάνω, και μετά διασκορπίζουμε τα κομμάτια του κρέατος. Στο ζωμό του κρέατος ρίχνουμε τα αυγά, αφού πρώτα τα έχουμε χτυπήσει με ένα σύρμα κουζίνας και το ζωμό αυτό το ρίχνουμε πάνω στην πίτα. Ψήνουμε την πίτα στη γάστρα για μια ώρα.
* Την κρεατόπιτα την έφτιαχναν την Πρωτοχρονιά στη θέση της Βασιλόπιτας και την τρώγανε, συνήθως το μεσημέρι της Πρωτοχρονιάς.

©2005 Epirus Connection