ΚΡΕΑΤΟΠΙΤΑ (ΙΩΑΝΝΙΝΑ)

ΧΡΟΝΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ: 1 ώρα 30',    ΨΗΣΙΜΟ: 1 ώρα 30'
ΥΛΙΚΑ-ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ ΥΛΙΚΩΝ:
- 2 1/2 κιλά κρέας πρόβειο (γωνιά)
- 1 1/2 κιλό κρεμμύδια μικρά (στιφάδου)
- 3/4 κιλού τυρί φέτα
- 1/4 κιλού ρύζι
- 8 κουταλιές σούπας βούτυρο
- 6 φύλλα κρούστας (ανοιγμένα στο χέρι)
- αλάτι-πιπέρι

ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ:
Τεμαχίζετε και πλένετε το κρέας. Καθαρίζετε τα κρεμμύδια, χαράζοντάς τα ταυτόχρονα σταυρωτά. Τα βάζετε να βράσουν μαζί σε μεγάλη κατσαρόλα, σκεπάζοντάς τα με νερό (ως τα 3/4 της κατσαρόλας).
Αφού βράσουν, ώσπου το κρέας να αποχωρίζεται εύκολα από τα κόκαλα, το παίρνετε με τρυπητή κουτάλα, το ξεκοκαλίζετε και τοποθετείτε τα ψαχνά κατά μέρος (για να τα χρησιμοποιήσετε αργότερα), ενώ συνεχίζετε να βράζετε τα κρεμμύδια σε σιγανότερη φωτιά.
Λιώνετε με μια ξύλινη κουτάλα τα κρεμμύδια, καθώς βράζουν, ώσπου να γίνουν χυλός. Προσθέτετε στη βράση 3-4 κουταλιές βούτυρο και σχετικό αλάτι. Στη συνέχεια, ρίχνετε το ρύζι και ανακατεύετε συνεχώς για να μην κολλήσει. Αφού βράσει για αρκετή ώρα, ώσπου να βαρύνει το μίγμα, προσθέτετε το μισό από το τυρί τριμμένο και ανάλογο πιπέρι.
Έπειτα, ρίχνετε στο μίγμα το κρέας, αφού πριν του προσθέσετε μια πρέζα αλάτι, και αφήνετε να βράσει για 15' περίπου λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς. Όταν το μίγμα βαρύνει αρκετά, κατεβάζετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνετε να κρυώσει.
Στο μεταξύ, ετοιμάζετε το σινί (είδος ανοιχτού ταψιού, με διάμετρο 0,65 μ.) αλείφοντάς το με βούτυρο και στρώνοντάς το με τα φύλλα, έτσι που να εξέχουν από την περιφέρειά του 0,20 μ. για να δημιουργηθεί ο κόθρος. Ραντίζετε με το υπόλοιπο βούτυρο τα φύλλα.
Χτυπάτε τα αυγά και τα ρίχνετε στο μίγμα, που πρέπει να έχει ήδη χλιάνει. Αδειάζετε το μίγμα στο σινί, απλώνοντάς το σε όλες τις άκρες. Έπειτα, ρίχνετε το υπόλοιπο τυρί τριμμένο στο μέρος των φύλλων που εξέχει από το σινί και τα κλώθετε για να γίνει ο κόθρος (τα διπλώνετε σαν κοτσίδα).
Ψήνετε την πίτα σε μέτριο φούρνο για 1 1/2 ώρα περίπου. Σερβίρεται ζεστή ως κύριο φαγητό.

©2005 Epirus Connection