Κείμενο

vouli.jpg - 3316 Bytes

ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ
   G1_s.jpg - 12793 Bytes   
ΧΟΡΗΓΟΙ:
Πάρις και Καίτη Κυριακοπούλου
Ιδρυμα Βαρώνου Μιχαήλ Τοσίτσα
Alpha Bank
Κατώγι Αβέρωφ Α.Ε.
Ελληνική Εταιρεία Εμφιαλώσεως Α.Ε.

Με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού

ΕΚΘΕΣΗ
g2_s.jpg - 9810 Bytes
ΣΥΜΠΟΣΙΟ
   s_s.jpg - 7165 Bytes   


     Οι καθιερωμένες πια φθινοπωρινές εκδηλώσεις της Πινακοθήκης Ε. Αβέρωφ στο Μέτσοβο είναι αφιερωμένες φέτος στη μνήμη του Ιδρυτή της, Ευάγγελου Αβέρωφ-Τοσίτσα, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης των δέκα χρόνων από το θάνατό του.
     Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν τις ακόλουθες ενότητες:

     Α. ΕΚΘΕΣΗ.
     Με τίτλο "Συλλογές Ευαγγέλου Αβέρωφ: Ταξιδεύοντας στο χρόνο, από την αρχαιότητα ως σήμερα" εγκαινιάζεται στις 9 Σεπτεμβρίου από τον πρόεδρο της Βουλής κ. Απόστολο Κακλαμάνη έκθεση που θα διαρκέσει ως τις 15 Ιανουαρίου 2001. Η έκθεση παρουσιάζει αντιπροσωπευτικά αντικείμενα τέχνης από όλο το εύρος των συλλογών του Ε. Αβέρωφ-Τοσίτσα, που σήμερα κοσμούν διάφορους μουσειακούς χώρους, πολιτιστικά ιδρύματα και ιδιωτικές συλλογές και αποτελείται από δέκα ξεχωριστές ενότητες: Αντικείμενα αρχαίας ελληνικής τέχνης / παλαιοχριστιανικά σκεύη / βυζαντινές εικόνες / νομίσματα / πιάτα 19ου αι. με ιστορικές παραστάσεις / χάλκινα σκεύη / αργυρά σκεύη - κοσμήματα / όπλα-σπαθιά / παλαιά βιβλία / έργα ζωγραφικής νεοελληνικής τέχνης 19ου και 20ου αι. Τη γενική επιμέλεια της έκθεσης έχει αναλάβει η 'Ολγα Μεντζαφού-Πολύζου, ενώ τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό η Σόνια Χαραλαμπίδου-Διβάνη

     Β. ΣΥΜΠΟΣΙΟ
     Σε διήμερο συμπόσιο με θέμα "Τέχνη και Συλλέκτης" που θα γίνει στις 9 και 10 Σεπτεμβρίου στο Συνεδριακό Κέντρο Μετσόβου, θα διερευνηθούν οι ιστορικοί, κοινωνικοί και ψυχολογικοί παράγοντες που επιδρούν στην εμφάνιση και ανάπτυξη της συλλεκτικής δραστηριότητας, καθώς και στη συμβολή του συλλέκτη στην ανάδειξη, διαφύλαξη και διάδοση της Τέχνης. Συζήτηση στρογγυλής τράπεζας με θέμα "Ο συλλέκτης σήμερα - προβληματισμοί και προοπτικές", θα ρίξει φως σε ερωτήματα πιο άμεσα των ημερών μας όπως ποιος είναι ο ρόλος του κράτους, ποια είναι τα κίνητρα, οι ιδιαιτερότητες και το σκεπτικό δημιουργίας της κάθε συλλογής, ποιές είναι οι δυσκολίες και ποια η τύχη της συλλογής στη δεύτερη γενεά. Στη συζήτηση, που θα συντονίσει η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης κ. Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα, συμμετέχουν γνωστοί συλλέκτες, εκπρόσωποι μουσειακών φορέων και πολιτιστικών ιδρυμάτων, όπως οι κ.κ. Βασίλης Βαλαμπούς, Ντόλλη Γουλανδρή, Δάκης Ιωάννου, Κατερίνα Κοσκινά, Παναγιώτης Τέτσης, Γιώργος Οικονομόπουλος και Μάνος Χαριτάτος, ενώ εισηγητές του συμποσίου θα είναι οι κ.κ. Νέλλη Μισιρλή, επιμελήτρια της Εθνικής Πινακοθήκης, Στάμος Παπαστάμου, καθηγητής Κοινωνικής Ψυχολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και Ειρήνη Οράτη και Αφροδίτη Κούρια, Ιστορικοί της Τέχνης.

     Γ. ΕΚΔΟΣΕΙΣ
     α) Ευάγγελος Αβέρωφ-Τοσίτσας 1908-1990 (198 σελίδες, 29Χ24 εκ.)

Τόμος αφιερωμένος στον Ευάγγελο Αβέρωφ-Τοσίτσα με πλούσια εικονογράφηση, χρονολόγια και εργογραφία που αποτελείται από τέσσερις ενότητες (Προοίμιο δημιουργίας 1908-1945 / Το πολιτικό έργο / Το λογοτεχνικό έργο / Ο Ευάγγελος Αβέρωφ και το Μέτσοβο), γραμμένες αντίστοιχα από τους Τατιάνα Αβέρωφ-Ιωάννου, πρόεδρο Ιδρύματος Ε. Αβέρωφ-Τοσίτσα, Ευάνθη Χατζηβασιλείου, δρ. Ιστορίας, Γιάννη Παπακώστα, καθηγητή νεοελληνικής λογοτεχνίας Πανεπιστημίου Αθηνών και Μιχάλη Τρίτο, επίκ. καθηγητή Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
     β) Συλλογές Ευαγγέλου Αβέρωφ: Ταξιδεύοντας στο χρόνο (352 σελίδες, 29Χ24 εκ.)

Πολυτελής κατάλογος-λεύκωμα της ομώνυμης έκθεσης. Περιλαμβάνει δέκα ενότητες, με έγχρωμες αναπαραγωγές των έργων/εκθεμάτων και κείμενα από καταξιωμένους επιστήμονες. Οι συγγραφείς κατά ενότητα είναι οι: 'Αλκηστη Χωρέμη, Αρχαιολόγος-Εφορεία Ακροπόλεως (Αντικείμενα αρχαίας ελληνικής τέχνης), Βαρβάρα Παπαδοπούλου, Βυζαντινολόγος- 8η Εφορεία Βυζ. Αρχαιοτ. Ιωαννίνων (Παλαιοχριστιανικά σκεύη), Μαρία Βασιλάκη, Βυζαντινολόγος, Παν/μιο Κρήτης-Μουσείο Μπενάκη (Βυζαντινές εικόνες), Αναστάσιος Τζαμαλής, Νομισματολόγος, Επιμελητής Συλλογής Νομισμάτων Τραπέζης Πίστεως και Δήμητρα Τσαγκάρη, Αρχαιολόγος-Νομισματολόγος (Νομίσματα), Μαρία Λαδά-Μινώτου, Ιστορικός (Πιάτα 19ου αι. με ιστορικές παραστάσεις), Στέλιος Παπαδόπουλος, δρ Εθνολόγος Μουσειολόγος (Χάλκινα σκεύη), Γιώτα Οικονομάκη-Παπαδοπούλου, Ιστορικός Τέχνης (Αργυρά σκεύη - κοσμήματα), Διονύσης Μινώτος, Ιστορικός, τ. Διευθυντής Εθνικού Ιστορικού Μουσείου ('Οπλα-σπαθιά), Τριαντάφυλλος Σκλαβενίτης, Ιστορικός (Παλαιά βιβλία), 'Ολγα Μεντζαφού, Ιστορικός Τέχνης, επιμελήτρια Εθνικής Πινακοθήκης ('Εργα ζωγραφικής νεοελληνικής τέχνης 19ου και 20ου αιώνα).


     γ) Η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας με την πένα του γελοιογράφου. Ο Φωκίων Δημητριάδης σατιρίζει τον Ευάγγελο Αβέρωφ-Τοσίτσα, υπουργό των Εξωτερικών 1956-1963 (246 σελ, 29Χ24 εκ.)

Το λεύκωμα περιλαμβάνει 200 γελοιογραφίες του Φωκίωνα Δημητριάδη της περιόδου 1956-1963. Οι γελοιογραφίες συνοδεύονται από επεξηγηματικά κείμενα που διευκολύνουν τον αναγνώστη να θυμηθεί τα γεγονότα της εποχής και να απολαύσει το χιούμορ του γελοιογράφου. Την έκδοση προλογίζει ο τ. πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Γιώργος Βασιλείου. Εισαγωγικά κείμενα των ιστορικών Κωνσταντίνου Σβολόπουλου και Ευάνθη Χατζηβασιλείου πραγματεύονται αντίστοιχα το ρόλο του σατιρικού σχολιασμού στη δημοκρατία και την ελληνική εξωτερική πολιτική της περιόδου 1956-1963. Η γενική επιμέλεια του βιβλίου είναι του Ευάνθη Χατζηβασιλείου, ενώ η έρευνα και συλλογή γελοιογραφικού υλικού έγινε από τον Κωνσταντίνο Λύρα.


ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙΑΣ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗΣ
Η Πινακοθήκη παραμένει ανοικτή καθημερινά (και αργίες), πλην Τρίτης.
Χειμερινό ωράριο: 10.00 π.μ.-4.30 μ.μ. (από 15/9 έως 14/7)
Θερινό ωράριο: 10.00 π.μ.-7.00 μ.μ.
(από 15/7 έως 14/9)