ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΗΛΙΑΔΗ
στην Ελένη Βήρου

Από τα πρόσωπα που ξεχωρίζουν στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι και αυτό του Αναπληρωτή Νομάρχη κ. Βασίλη Ηλιάδη.
Ανθρωπος χαμηλών τόνων, αλλά με έντονο πολιτικό προφίλ και δράση, διατέλεσε Πρόεδρος της αναπτυξιακής εταιρίας "ΗΠΕΙΡΟΣ Α.Ε" από το 1998 ως το καλοκαίρι του 2001.
Ηταν υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ τον Απρίλιο του 2000 και σήμερα είναι καθηγητής στο ΤΕΙ Ηπείρου.
Σε μια συνέντευξη εκ βαθέων, μας μίλησε για το επικείμενο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, γεγονός που κυριαρχεί αυτή τη στιγμή στο πολιτικό προσκήνιο του κινήματος.


Ε: Κύριε Ηλιάδη, πάλι προσυνεδριακή περίοδος, τι αναζητεί το κόμμα του ΠΑΣΟΚ;
Α: Μια προσυνεδριακή περίοδος στην σύγχρονη δημοκρατία, όπως αυτή έχει εμπεδωθεί στην χώρα μας, θα ήταν άδικο να θεωρείται εκ προοιμίου ως περίοδος κομματικής πλήξης και ρουτίνας ή ως περίοδος διαδικαστικής εκκαθάρισης εσωτερικών λογαριασμών και συσχετισμών δυνάμεων εντός του κόμματος. Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για το ΠΑΣΟΚ, ένα κόμμα που ηγήθηκε για την πρόοδο στην σύγχρονη πολιτική ιστορία της χώρας μας.
Το 1996 ξεκίνησε με τον Κώστα Σημίτη το εγχείρημα εκσυγχρονισμού της πατρίδας μας. Αποδείχθηκε ότι η ελληνική κοινωνία ήταν πολύ πιο έτοιμη, πιο ώριμη από το ίδιο το κόμμα, σε σχέση με τις μεταρρυθμίσεις και τις αλλαγές που έπρεπε να γίνουν.
Στο συνέδριο του 2001 αυτό είναι το ζητούμενο. Το νέο ποιοτικό άλμα που θα επιτρέψει στο ΠΑΣΟΚ να ανταποκριθεί σε αυτά που η ελληνική κοινωνία επιζητά και έχει ανάγκη.

Ε: Δηλαδή περνάτε από μια φάση σε άλλη;
Α: Είναι αλήθεια πως βρισκόμαστε σε ένα σταυροδρόμι, με μόνη επιλογή, το πέρασμα στη νέα ποιοτική φάση. Οτιδήποτε άλλο αποτελεί στασιμότητα. Οι δυνάμεις που υπερασπίστηκαν τη γραμμή του εκσυγχρονισμού, της οποίας ηγείται ο κ.Σημίτης, ηγεμόνευσαν τα προηγούμενα χρόνια ιδεολογικά, όχι όμως και πολιτικά, στο κόμμα.

Ε: Τι εννοείτε ακριβώς;
Α: Εννοώ το εξής και θέλω να το κάνω σαφές με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο:κομματικές δυνάμεις με κρατικίστικη νοοτροπία, παλαιοκομματική αντίληψη και γραφειοκρατική πολιτική, αγκύλωσαν την εξέλιξη και τον εκσυγχρονισμό. Το κόμμα του ΠΑΣΟΚ πρέπει να απαλλαγεί από τέτοιες αντιλήψεις και πρακτικές που μόνο φρένο μπορούν να αποτελέσουν στην πρόοδο της κοινωνίας.

Ε: Και τι περιμένετε απο τη νέα φάση;
Α: Η νέα φάση πρέπει να ενεργοποιήσει τη νέα γενιά, τις δυνάμεις της επιστήμης και της επιχειρηματικότητας, τις δυνάμεις της εργασίας του κέντρου και της περιφέρειας.Να συντάξει τις δυνάμεις αυτές στην προσπάθεια του καινούργιου, του αναγκαίου και του ζητούμενου.

Ε: Δηλαδή θέλετε την επανίδρυση; 
Α: Θα έλεγα επανίδρυση εν πλω, εν κινήσει, στο άλμα. Το άλμα στο μέλλον, ώστε να μπορέσουν οι προοδευτικές δυνάμεις της χώρας μας να διαμορφώσουν νέες κοινωνικές συμμαχίες και να συνταχθούν με τη νέα διαμορφούμενη πραγματικότητα, όπως την επιζητούν και οι σοσιαλιστές της Ευρώπης, χωρίς αυτό στο ελάχιστο να σημαίνει ότι το ΠΑΣΟΚ θα απολέσει τον πατριωτικό του χαρακτήρα.

Ε: Θέλετε δηλαδή ένα συνέδριο αλλαγών;
Α: Ακριβώς. Δεν θέλουμε ένα συνέδριο που "όλα τριγύρω αλλάζουνε κι όλο τα ίδια μένουν". Με το συνέδριο αυτό πρέπει να εισαχθούν και να εμπεδωθούν νέες νοοτροπίες, πολιτικές πρακτικές, πρόσωπα. Στην όποια άλλη περίπτωση κινδυνεύουμε να γίνουμε καθεστωτικό κόμμα. Πρέπει να είναι ένα συνέδριο που θα επαναφέρει την πολιτική πράξη. 

Ε: Ελπίζετε αλήθεια ότι μπορούν να γίνουν αυτά;
Α: Το ΠΑΣΟΚ όπως το έχει αποδείξει στην σύγχρονη πολιτική ιστορία της χώρας μας, είναι ένα κόμμα που αντλεί τη ζωντάνια του από το γεγονός ότι ξέρει να αφουγκράζεται αυτό που η κοινωνία έχει ανάγκη. Ενα κόμμα ταγμένο στον αγώνα για την πρόοδο. Είναι ένας αειθαλής πολιτικός οργανισμός που, μέσα από το επικείμενο συνέδριο, θα βρει τον δρόμο να προχωρήσει την εκσυγχρονιστική προσπάθεια και τις μεταρρυθμίσεις σε όφελος του λαού και του τόπου.

Copyright 2001
www.epcon.gr