ΔΗΜΟΣ ΜΕΝΙΔΙΟΥ
- -

     Ο Δήμος Μενιδίου, με πρωτεύουσα το Μενίδι, βρίσκεται στο βόρειο άκρο του Ν. Αιτωλ/νίας και συνορεύει με το Ν. Aρτας. Αποτελείται από δύο δημοτικά διαμερίσματα, το Δ.Δ. Μενιδίου και Δ.Δ. Φλωριάδας. Διαθέτει από τις πιο καθαρές παραλίες στη περιοχή. Μέσα στο Μενίδι υπάρχει οργανωμένη παραλία για τους λουόμενους, όπου μπορείτε να αναπτύξετε κάθε θαλάσσια δραστηριότητα, κυριότερα για τους μικρούς φίλους λόγω του σχετικού χαμηλού βάθους.
     Σε πολύ μικρή απόσταση από τον οικισμό να μεταβείτε στο Καλαμάκι, περιοχή απείρου κάλλους όπου το δάσος κυριολεκτικά πέφτει μέσα στη θάλασσα. Πρόκειται για μια ήσυχη παραλία χωρίς την πολυκοσμία των άλλων πλαζ. Επίσης στη θέση Aγριλος μπορούν άτομα με διάφορες παθήσεις να κάνουν αμμοθεραπεία ή λασποθεραπεία, με σημαντικά οφέλη για την υγεία τους.

                    ΣΤΟΧΟΙ - ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ
     Η περιοχή δεν έχει τα χαρακτηριστικά εκείνα ώστε να αναπτυχθούν έντονες μορφές τουρισμού, κύρια λόγω θέσης. Εντούτοις όμως έχει όλα τα εφόδια να αναπτύξει ήπιες μορφές τουρισμού. Αναφέρουμε επίσης τον οικολογικό τουρισμό, με την ύπαρξη του Αμβρακικού και του όρους Μακρυνόρους, τον περιηγητικό τουρισμό με τον καθορισμό σηματοδοτημένων μονοπατιών μέσα στα καταπράσινα δάση, ενοποιώντας ταυτόχρονα όλα τα σημεία εκείνα που έχουν πολιτιστικό και αρχαιολογικό ενδιαφέρον, τον συνεδριακό τουρισμό, αφού ήδη υπάρχει ξενοδοχειακή υποδομή. Επίσης η περιοχή ευελπιστεί να αξιοποιήσει και άλλες μορφές τουρισμού που έχουν σχέση με τα extreme games (αλεξίπτωτα πλαγιάς), αξιοποιώντας όμως και τον θαλάσσιο χώρο (θαλάσσιο σκι, κωπηλατικοί αγώνες, κ.λ.π.).

                              ΙΣΤΟΡΙΑ
     Η περιοχή εντάσσεται, κατά την αρχαιότητα, στα όρια του Αμφιλοχικού Aργους και συνόρευε με τους αρχαίους Αμβρακιώτες (σημερινοί Αρτινοί). Εικάζεται ότι στην περιοχή Καστριώτισσα ή Παλιόκαστρο (οικισμοί του Δήμου σήμερα) βρισκόταν η αρχαία πόλη. Ιδομένη, αν και αυτό δεν έχει αποδειχθεί ως σήμερα δεδομένου ότι δεν έχουν γίνει εκτεταμένες αρχαιολογικές ανασκαφές. Μετά την κατάληψη της Κωνσταντινούπολης από τους Φράγκους (1204) όλη η επαρχία Βάλτου ανήκε στο Δεσποτάτο της Ηπείρου. Κατά τη διάρκεια της Επανάστασης η περιοχή του Βάλτου ήταν από τις πρώτες που κήρυξαν την έναρξη του αγώνα για την ελευθερία.
     Η περιοχή δεν θα γνωρίσει στενά τον τουρκικό ζυγό εξαιτίας της ύπαρξης των κλεφταρματωλών, τα κατορθώματα των οποίων έχουν γίνει θρύλος. Εδώ έδρασαν οι γνωστοί κλεφταρματωλοί Κατσαντώνης, Σταθάς, Ίσκος, πατέρας του Γεωργίου Καραϊσκάκη. Από το 1831 η περιοχή ανήκει στο Ελληνικό κράτος και αποτέλεσε καταφύγιο για πολλούς κατοίκους γειτονικών χωριών που βρίσκονταν ακόμη υπό Τουρκική κατοχή. Έκτοτε οι δεσμοί αυτών των χωριών ισχυροποιήθηκαν και διαρκούν ως σήμερα.

                           ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ
     Μπορείτε να επισκεφθείτε την περιοχή της Κόπραινας και του Μακρυνόρους, περιοχές με έντονα τα οικολογικά στοιχεία και προστατευμένες από την συνθήκη Ramsar.
     Μπορείτε να επισκεφθείτε το ηρώο των πεσόντων στη θέση Κατσούλη, πλαισιωμένο από υπεραιωνόβιο πλάτανο, σε μια ειδυλλιακή τοποθεσία. Στη θέση αυτή έλαβε χώρα η καταστροφή της ιταλικής μεραρχίας Brenero, από τις αντιστασιακές ομάδες του Ναπ. Ζέρβα.
     Αξίζει να επισκεφθείτε τα μοναστήρια του Δρυμοναρίου και των Συγγενών στη Φλωριάδα (υστεροβυζαντινής εποχής) με εξαιρετικό ενδιαφέρον από άποψη τεχνοτροπίας.
     Η μονή Δρυμοναρίου βρίσκεται κοντά στον οικισμό Λιάσκοβο, σε απόσταση 15 περίπου 15 χιλιόμετρων από το Μενίδι και είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Χρονολογείται στις αρχές του 17ου αιώνα με τοιχογραφίες του 18ου και είναι κηρυγμένο ως Ιστορικό Διατηρητέο Μνημείο.
     Η μονή των Συγγενών βρίσκεται δίπλα στον οικισμό Χρυσοράχη στην περιοχή της Φλωριάδας, και είναι αφιερωμένη στο Γενέσιον της Θεοτόκου. Χρονολογικά τοποθετείται αρχές 18ου αιώνα και είναι κηρυγμένο Ιστορικό Διατηρητέο Μνημείο ως χαρακτηριστικό δείγμα εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής.
     Επίσης θα πρέπει να τονίσουμε ότι υπάρχουν τουλάχιστον 20 παλιές εκκλησιές οι οποίες δυστυχώς έχουν παραμεληθεί και σε μερικές περιπτώσεις έχουν υποστεί ανεπανόρθωτες ζημιές από τη φθορά του χρόνου. Εκκλησιές 19ου αιώνα που σώζονται είναι ο Αγ. Γεώργιος στο Ελαιοχώρι, Μεταμόρφωση του Σωτήρος και ο Aγιος Δημήτριος στη Βαλμάδα, Αγ. Κωνσταντίνος στο Μενίδι, Aγιος Βελισσάριος και Aγιοι Ανάργυροι στη Λαγκάδα.

               ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΣΤΗ ΓΥΡΩ ΠΕΡΙΟΧΗ
     Η περιοχή του Μενιδίου μπορεί να αποτελέσει ορμητήριο για τουριστικές αναζητήσεις στις γύρω περιοχές. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι αποτελεί μέρος του οικοσυστήματος του Αμβρακικού Κόλπου, το οποίο είναι χαρακτηρισμένο από τη σύμβαση Ramsar ως προστατευμένη περιοχή, παγκόσμια γνωστή για την ποικιλομορφία και την σπανιότητα των ειδών.
     Επίσης γειτνιάζει με περιοχές με έντονα τα αρχαιολογικά στοιχεία όπως είναι η περιοχή της Aρτας, η Αμφιλοχία και η Νικόπολη της Πρέβεζας. Η ύπαρξη αρκετών βυζαντινών μονών αποτελούν πόλο έλξης για τουρίστες - επισκέπτες μιας και η πρόσβαση σε αυτές είναι γρήγορη και εύκολη.

                  ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
     Η Βαρκαρόλα. Τα τελευταία χρόνια αναβιώνει στο Μενίδι η Βαρκαρόλα. Πραγματοποιείται στο τρίτο δεκαήμερο του Αυγούστου και είναι πόλος έλξης επισκεπτών. Διαρκεί μία με δύο ημέρες και περιλαμβάνει πορεία - φωταγωγημένων - πλοιαρίων κατά μήκος της παραλίας, παραδοσιακούς χορούς, βεγγαλικά.
     Οι εκδηλώσεις που διεξάγονται ανήμερα των γιορτών των υστεροβυζαντινών μονών, κύρια δε της Γιορτής της Παναγίας στο Δρυμονάρι το δεκαπενταύγουστο.
     Τα Χρυσοπηγιώτικα. Πρόκειται για τριήμερες εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στο πρώτο Σαββατοκύριακο του Αυγούστου στην Χρυσοπηγή με μεγάλη μάλιστα επιτυχία. Περιλαμβάνουν παραδοσιακούς χορούς, δημοτικές και λαϊκές βραδιές, κουκλοθέατρο, κ.λ.π. Αυτές είναι οι κύριες εκδηλώσεις που συντελούνται στα πλαίσια των πολιτιστικών δραστηριοτήτων του Δήμου Μενιδίου.

                     ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ
     Δημαρχείο: (26810-88219,
     Fax: 26810-88133)
     Λιμενικός Σταθμός: (26810-88616)
     Αστυνομικός Σταθμός: (26810-88222)
     Ταχυδρομείο: (26810-88254)
     Ιατρείο: (26810-88220)
     Φαρμακείο: (26810-88740)

Πηγή: Εφημερίδα "ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ"

Κλείσιμο παραθύρου Αρχή Σελίδος