ΛΟΥΡΟΣ:
ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΠΟΤΑΜΙ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ
- -

     Ο ποταμός Λούρος πηγάζει από το όρος Τόμαρος (ή Ολύτσικα, υψόμ. 1976 μ.) κοντά στην περιοχή του Μαντείου της Δωδώνης, του Νομού Ιωαννίνων. επίσης δέχεται τροφοδοτικούς παραποτάμους από την περιοχή του χωριού Βαρυάδες του Ν. Ιωαννίνων. Ακολούθως ρέει πορευόμενος παραπλεύρως της Εθνικής Οδού Πρέβεζας - Ιωαννίνων, περνάει από τα χωριά Βούλιστα, Παναγιά, Κλεισούρα, και μετά το χωριό Κερασώνα τα νερά του εγκλωβίζονται από το Τεχνητό Υδροηλεκτρικό Φράγμα της ΔΕΗ Λούρου, ύψους 25 μ. και πλάτους 70 μ. Ένα τμήμα των υδάτων του Λούρου, διοχετεύεται με σήραγγα ανατολικά μέσα από λόφο (κατασκευή: 1963), και ξαναπέφτει στο κεντρικό τμήμα του ποταμού, λίγο πριν το χωριό Aγιος Γεώργιος.

     Στο χωριό Aγιος Γεώργιος υπάρχουν οι "Πηγές του Λούρου" από τις οποίες υδρεύεται η Aρτα, η Πρέβεζα και η Λευκάδα. Επίσης στο χωριό Aγιος Γεώργιος είναι κατασκευασμένο το γιγαντιαίο για την εποχή του Υδραγωγείου Λούρου, που κατασκευάστηκε μετά το 31 π.Χ. με εντολή του Ρωμαίου αυτοκράτορα Αυγούστου Οκτάβιου, με το οποίο υδρεύετο τότε η Νικόπολις (πληθυσμός: 300.000 κάτοικοι). Τα νερά του Λούρου τότε μέσω του Υδραγωγείου κατευθυνόταν απέναντι (δεξιά της Εθνικής Οδού, προς Πρέβεζα), και μέσω σήραγγας στο βουνό (χιλιάδες δούλοι εργάσθηκαν για τη διάνοιξή της) προς το νότο. Κοντά στο σημερινό χωριό Αρχάγγελος του Νομού Πρέβεζας υπάρχει και δεύτερο υπόλειμμα μικρού ρωμαϊκού υδραγωγείου. Μετά το φράγμα της ΔΕΗ, τα νερά του Λούρου, ορμητικά πλέον λόγω του εμπλουτισμού τους σε πολλές πηγές της περιοχής Αγίου Γεωργίου, πορεύονται πλησίον του χωριού Παντάνασσα του Νομού Άρτας. Απέναντι από την Παντάνασσα, βρίσκεται η ελβετικής ομορφιάς λίμνη του Ζηρού.

     Στην Γέφυρα του Λούρου της κοινότητας Παντάνασσα το ποτάμι είναι ορμητικό με μικρούς διαδοχικούς καταρράκτες, και ειδυλλιακό θέαμα. Η περιοχή Παντάνασσας είναι ιδεώδης για κωπηλασία Rafting. Ακολούθως το ποτάμι περνάει δίπλα από το Στρατόπεδο επιστράτευσης της παλαιάς Φιλιππιάδας και σταδιακά αποκλίνει από την παράπλευρη πορεία του προς την Εθνική Οδό. Στην περιοχή Φιλιππιάδας, ο Λούρος δέχεται από αριστερά τροφοδοτικό παραπόταμο από τους λόφους του Χανόπουλου και του Γρίμποβου και τελικά περνά κάτω από την πασίγνωστη "Γέφυρα Καλογήρου" όπου παλιά υπήρχε το εργοστάσιο ΧΥΜΟΦΙΞ και σήμερα το ρυπογόνα βρωμερά και τρισάθλια χοιροστάσια και βιομηχανίες αλλαντικών.

     Η πορεία του ποταμού στην συνέχεια συγκλίνει προς την κοινότητα Νέας Κερασούντας και περνά δίπλα από το Μεσαιωνικό "Κάστρο των Ρωγών". Από το κάντρο αυτό η θέα του ποταμού είναι υπέροχη, όπως επίσης ωραία θέα προσφέρεται από την κορυφή του λόφου Ηλιοβούνι (κοινώς "Λεβούνια" όπου υπάρχει και η αξιόλογη μονή Προφήτη Ηλία του 17ου Αιώνα).

     Πιο κάτω, επίσης ο Λούρος δέχεται παραπόταμο από τους λόφους του Βαλαωρίτη (χωριά Σφηνωτό, κλπ.). Στην πορεία αυτού του παραπόταμου προς τον Λούρο, βρίσκεται το αποκαλούμενο "Αισθητικό Αλσύλλιο", και η "Μονή του Αγίου Βαρνάβα" το οποίο έχει αναπλασθεί με κονδύλια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Leader I. Στην συνέχεια ο ποταμός διέρχεται από ελώδη περιοχή που εύκολα πλημμυρίζει και ονομάζεται Βάλτος του Λούρου, μεταξύ των χωριών Πέτρα και Στρογγυλή, ανατολικά και Στεφάνη δυτικά, παρά την λιμνοθάλασσα της Ροδιάς. Στην συνέχεια περνάει από τον κάμπο των κοινοτήτων Νέας Σαμψούντας και Νέας Σινώπης.

     Τελικά μετά από ένα εύκολο και πλωτό τμήμα στον Κάμπο των Φλάμπουρων, ο ποταμός εκβάλλει στο Μιχαλίτσι, στον όρμο της Σαλαώρας, του Αμβρακικού Κόλπου. Παλαιότερα, (1912) όλος ο Λούρος Ποταμός από τις εκβολές του έως την Φιλιππιάδα ήταν πλωτός και μάλιστα υπάρχουν φωτογραφίες βαρκών που μεταφέρουν πολεμοφόδια κατά τον πόλεμο απελευθέρωσης της Ηπείρου από τους Οθωμανούς. Ατυχώς ο Λούρος αποτελεί πρότυπο λίαν ρυπασμένου ποταμού και αυτό αποτελεί αντικίνητρο για ανάπτυξη των αθλημάτων Rafting και Kayak.

Πηγή: Εφημερίδα ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Κλείσιμο παραθύρου Αρχή Σελίδος