Ιωάννινα - Τζαμί Ασλάν Πασά
Ιωάννινα: Το Τζαμί του Ασλάν Πασά (1618).
     Επόμενη φωτογραφία

     Το Τζαμί Ασλάν Πασά βρίσκεται στη βορειοδυτική ακρόπολη του Κάστρου των Ιωαννίνων και, σύμφωνα με επιγραφή, κτίστηκε το 1618. Η ονομασία του οφείλεται στον κτήτορά του Ασλάν Πασά, ο οποίος καταγόταν, κατά την παράδοση από το Μονοδένδρι Ζαγορίου. Σύμφωνα με την παράδοση, το τζαμί κτίστηκε στη θέση όπου παλαιότερα υπήρχε η Μονή του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου καθώς επίσης και ο "επάνω γουλάς", όπου τη βυζαντινή εποχή υπήρχαν τα παλάτια των ηγεμόνων του κάστρου των Ιωαννίνων.

     Το τζαμί αποτελείται από μια τετράγωνη αίθουσα, η οποία καλύπτεται με μεγάλο τρούλο και από το μιναρέ. Στις τρεις πλευρές του (βόρεια, δυτικά, νότια) περιβάλλεται από μεταγενέστερη κιονοστήρικτη στοά, η οποία είναι κλειστή, με υαλοστάσια, ενώ στη δυτική πλευρά του υπάρχει προστώο που στηρίζεται σε κίονες. Χαρακτηριστική λεπτομέρεια του τζαμιού αποτελούν οι μικρές τοξωτές αντηρίδες που υποβαστάζουν τον τρούλο.

     Το εσωτερικό του τζαμιού κοσμείται με αξιόλογη ζωγραφιστή διακόσμηση, η οποία ξεχωρίζει στο μιχράμπ(κόγχη προσευχής), όπου εκτείνεται σε επάλληλες πολυεδρικές επιφάνειες ή αλλιώς "σταλακτίτες". Ενδιαφέρον παρουσιάζει, επίσης η διακόσμηση του τρούλου με ρητά από το Κοράνι, του μιμπάρ(άμβωνα), καθώς και τα γύψινα διακοσμητικά που στολίζουν τις γωνίες του τρούλου. Στον περίβολο του τζαμιού υπάρχει ο τάφος (Τουρμπές) του Ασλάν Πασά. Από το όλο συγκρότημα (ευαγές ίδρυμα), μέρος του οποίου μέρος αποτελούσε το τζαμί παλαιότερα, σώζονται σήμερα ο Μενδρεσές και η Εστία.

     Το Τζαμί Ασλάν Πασά σήμερα θεωρείται το πιο σημαντικό και το πιο καλοδιατηρημένο από τα τζαμιά της πόλης, ενώ η στοά γύρω από τον κεντρικό χώρο λειτουργεί ως Δημοτικό Μουσείο της πόλης των Ιωαννίνων, με εκθέματα από την καθημερινή ζωή και τις δραστηριότητες των τριών κοινοτήτων που ζούσαν στα Ιωάννινα κατά την ύστερη Τουρκοκρατία, την ελληνική, τη μουσουλμανική και την εβραϊκή.


Σχεδίαση & κατασκευή: Αθηνά Χαρίση, Ναταλία Ουμνόβα
©2003 Ιδρυμα ΕΓΝΑΤΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ